Om självhushållning <3

 

Är det fler än jag som blivit helt förälskad i livet som Mandelmanns delar med sig av? Jag har ju redan sedan innan varit inspirerad av självhushållningslivsstilen så detta eldade bara på min glöd ytterligare.

Tänkte tipsa om lite annan litteratur inom ämnet. Eftersom jag då bor i en stad så har jag inte lika stor möjlighet att leva självhushållande, men tänker som så att jag kan ladda mig med kunskap inför den dag möjligheten står framför dörren.

Först och främst finns ju Mandelmanns egen handbok Självhushållning på Djupadal,  uppbyggd på samma sätt som tv-programmen.

En bok som jag tycker är ännu bättre av flera skäl är boken Självhushållning i praktiken. Denna var mer lättläst tyckte jag och överskådlig samt med bra tips på hur man kan komma vidare ytterligare och hitta mer kunskap. Dessutom skrev de så klokt hur man börjar, genom att inte ta i för mycket till en början. Börja smått och utöka efter hand. Sluta köpa produkter från en avdelning i taget i mataffären och fokusera på självhushållning inom den kategorin just då.

Klassikern är John Seymours bok Självhushållning, vilken behandlar massor av kunskap inom alla katogorier som det innebär att ha en helt självhushållande gård från hur marken ska planeras för odling till tegelstenstillverkning samt  hur du kan skapa egen elektricitet.

Annan intressant kunskap om medicinering och friskvård på gammalt vis med läkeväxter finner du i boken Marguerites Huskurer.

I tv-programväg finns ju också underbara danska bonden Frank i programmet Hundra procent bonde på SVT. Kanske det inte är lika förtrollande vackert i alla hörnor som det visas i Mandelmanns trädgård. Däremot får man under alla programmens gång ta del av alla delar av livet på en självhushållande gård. Tillverka verktyg, odla, bygga mm. Här visas stora långvariga projekt som vi får följa som tittare.

Lite självförsörjning är dock påbörjad; förkultivering av basilika, machesallad, ruccola, basilika samt jordgubbar och lök, inomhus inför att planteras ut senare i vår. Inledningsbilden visar ampeltomaten Tiny Tom

 
Jordgubbsplantor påväg upp :) 
 
 
Här i tråget är en hydroponisk odling i startgropen, ska snart planteras över i näringslösning och Ikeas set för hyrdroponisk odling med växtbelysning. Planterat här är basilika, machesallad, ruccola. Sambons avocadokärna hamnade också visst här i hopp om att börja gro (hans förhoppningar då han är mer intresserad av experimentell odling såsom exotiska kärnor som han tar direkt ur den ätna frukten). 
 
Fortsättning följer! 
 
 
 
 

husligaemma.blogg.se

Välkomna till bloggen om Emmas husliga bestyr och miniäventyr i vardagen. Hon den där Emma är en drömmare med långa roliga att-göra-listor. Här kommer ni få ta del av tips och idéer från min värld samt läsa om sådant som ligger mig varmt om hjärtat; drömmar, glädjeämnen och bekymmer. Känn er som hemma i min lilla, lilla del i stora cyberrymden!

RSS 2.0